Vroegsignalering van risico op kindermishandeling binnen de jeugdgezondheidszorg: Evaluatie van de voorspelkracht van de SPARK-methode

Auteur(s)

  • Isidora Stolwijk Kohnstamm Instituut
  • Claudia van der Put Universiteit van Amsterdam
  • Ingrid Staal Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg

DOI:

https://doi.org/10.61431/rsw8p418

Trefwoorden:

Vroegsignalering, kindermishandeling, risico inschatting, voorspellende waarde, SPARK-methode

Samenvatting

Inleiding: De SPARK (Signaleren van Problemen en Analyseren van Risico bij opvoeding en ontwikkeling van Kinderen) is een gestructureerde gespreksmethode om opvoed- en ontwikkelingsproblematiek bij ouders van jonge kinderen vroeg te signaleren. In de huidige studie werd onderzocht in hoeverre de SPARK-methode geschikt is om het risico op kindermishandeling in te schatten, en in hoeverre de risico-inschatting kan worden verbeterd door ontwikkeling van een actuariële module.

Methode: Secundaire analyses werden uitgevoerd op N = 1.582 SPARK-metingen welke werden gekoppeld aan gegevens over jeugdbeschermingsmaatregelen en jeugdhulp met verblijf in een follow-up periode van 10 jaar. De voorspellende waarde werd geëvalueerd met Area Under the receiver operating characteristic Curve (AUC) waarden.

Resultaten: De klinische risico-inschatting van de SPARK had een goede predictieve validiteit (AUC = 0,72; groot effect). De actuariële module leidde tot een significante verbetering van de predictieve validiteit (AUC = 0,81 groot effect).

Conclusie: De resultaten laten zien dat de SPARK-methode geschikt is voor het inschatten van het risico op kindermishandeling en dat de actuariële risico-inschatting een waardevolle toevoeging is. De SPARK met actuariële module kan worden gebruikt als versterking voor JGZ-professionals, bijvoorbeeld om extra ondersteuning aan te bieden aan gezinnen met een hoger risico op kindermishandeling. 

Downloads

Download data is not yet available.
KAFT TJGZ artikel 14 8e 2024

Downloads

Gepubliceerd

2024-07-11

Nummer

Sectie

Artikelen

Citeerhulp

Stolwijk, I., van der Put, C., & Staal, I. . (2024). Vroegsignalering van risico op kindermishandeling binnen de jeugdgezondheidszorg: Evaluatie van de voorspelkracht van de SPARK-methode. JGZ Tijdschrift Voor Jeugdgezondheidszorg. https://doi.org/10.61431/rsw8p418