Verwijscriteria JGZ-richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ geven aanleiding tot veel verwijzingen

JGZ-richtlijn Voeding en eetgedrag leidt tot veel verwijzingen

Auteur(s)

  • Jacqueline Deurloo
  • Paula van Dommelen
  • Jeroen de Wilde
  • Paul Verkerk

DOI:

https://doi.org/10.61431/66ce6f16

Trefwoorden:

Groei, Lengte, Gewicht, Ondervoeding

Samenvatting

Inleiding

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ heeft onder andere als doel het tijdig signaleren van ( een risico op) een voedingsstoornis of eetstoornis. Op basis van consensus zijn verwijscriteria op basis van biometrische gegevens opgesteld. Het doel van dit onderzoek is nagaan tot hoeveel verwijzingen de verwijscriteria zullen leiden bij strikt toepassen hiervan. 

Methoden
Een retrospectieve cohortstudie. Er is gebruik gemaakt van geanonimiseerde biometrische gegevens, verzameld bij 38.026 kinderen waarvan de ouders in Nederland zijn geboren (2012-2016,  JGZ Den Haag). Per leeftijdsperiode is er voor elk verwijscriterium gericht op lengte en/of gewicht onderzocht welk percentage kinderen hieraan voldoet.

Resultaten
Het percentage kinderen dat voldeed aan de verwijscriteria varieerde,  afhankelijk van het criterium, van 2% (afname in gewicht-naar-lengte, 1-<4 jaar) tot 85% (afname in lengtegroei, 0 - <1 jaar).

Beschouwing
Een deel van de verwijscriteria gebaseerd op biometrische gegevens leidt bij strikte toepassing tot hoge verwijspercentages. Vanwege de belangrijke rol van omgevings- en psychosociale factoren zijn anamnese en lichamelijk van cruciaal belang bij het bepalen van de vervolgstappen. Verschillende verwijscriteria dienen op korte termijn te worden aangepast. Tevens dient er een validatiestudie te worden opgezet.

JGZ- 000-20 2025

Downloads

Gepubliceerd

2025-03-25

Nummer

Sectie

Artikelen

Citeerhulp

Deurloo, J., van Dommelen, P., de Wilde, J., & Verkerk, P. (2025). Verwijscriteria JGZ-richtlijn ‘Voeding en eetgedrag’ geven aanleiding tot veel verwijzingen: JGZ-richtlijn Voeding en eetgedrag leidt tot veel verwijzingen. JGZ Tijdschrift Voor Jeugdgezondheidszorg. https://doi.org/10.61431/66ce6f16