De betrouwbaarheid van de groeigegevens bij 1-21 jarigen van de Gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen en de Gezondheidsenquête
DOI:
https://doi.org/10.61431/tx7zq349Trefwoorden:
groeistudies, groei, overgewichtSamenvatting
Inleiding
Het doel is om na te gaan of de gezondheidsmonitor Volwassenen en Ouderen (GM V&O) en de gezondheidsenquête (GE) voldoende betrouwbaar zijn voor beleidsbeslissingen over lengte en overgewicht bij 1-21 jarigen.
Methode
Lengte en body mass index (BMI) van 21-jarigen uit de GM V&O uit 2012 en 1-20 jarigen uit de GE uit 1997, 2009 en 2010 zijn vergeleken met de groeireferenties van de vierde en vijfde landelijke groeistudies. De methodiek van data verzameling voor de GE verschilde in 2009 van die in 2010, hetgeen de reden was dat deze gegevens ook zijn geanalyseerd.
Resultaten
Binnen de GM V&O data kwamen de gemiddelde en standaarddeviatie (SD) van lengte en BMI nagenoeg overeen met de groeireferenties. Binnen de GE data werd de lengte over het algemeen overschat en de BMI onderschat en was de spreiding hoog, met name bij jonge kinderen. Binnen de groeistudies zagen we binnen alle leeftijdsgroepen een toename in het percentage overgewicht tussen 1997-2009, terwijl dit binnen de GE data niet het geval was of minder sterk.
Beschouwing
De eindlengte en BMI zijn op jongvolwassen leeftijd waarschijnlijk betrouwbaar te schatten met behulp van GM V&O. De GE data weken met name voor de jonge leeftijdsgroepen af en lijken hiermee geen betrouwbare informatie te geven over puntinschattingen en trends. Deze bevindingen werpen belangrijke vragen op over de betrouwbaarheid van zelf- of ouderrapportagegegevens bij kinderen en het gebruik hiervan voor beleidsdoeleinden.

Downloads
Gepubliceerd
Nummer
Sectie
Licentie
Copyright (c) 2025 Paula Van Dommelen, Symone Detmar, Paul H. Verkerk

Dit werk wordt verdeeld onder een Naamsvermelding-NietCommercieel 4.0 Internationaal licentie.